Leren in en over de wereld.

30.00

Leren in en over de wereld.
Een ontwikkelingsgerichte didactiek voor de groepen 5 t/m 8

Kinderen doen vanaf hun geboorte mee in de wereld; ze gaan mee boodschappen doen, zijn deelnemer in het verkeer, spelen buiten of zitten op een sport- of muziekschool. Door mee te doen leren kinderen over de wereld. Ontwikkelingsgericht Onderwijs sluit aan bij dit principe en leerkrachten die hier mee werken laten kinderen door deelname aan betekenisvolle activiteiten leren in en over de wereld en zichzelf.

Leerkrachten in de bovenbouw hebben handvatten nodig om uitdagende en inspirerende praktijken de klas in te halen, te verkennen en op te bouwen met kinderen. Sociaal-culturele praktijken waarbinnen kinderen zich kunnen ontwikkelen, de culturele waarden en instrumenten leren kennen en gebruiken. Zoals in groep 6 waar de kinderen hun eigen moestuin runnen. De leerlingen leren het verschil tussen onkruid en kruid, snoeien, schoffelen en hoe je met slakken om kan gaan in je tuin. Ook doen zich actuele kwesties voor in de moestuin: Welke mestsoort gaan we gebruiken? Kunnen we gif gebruiken om de mieren te bestrijden? Wat doet dat met het grondwater? En hoe gezond zijn onze groenten nu ze toch ook last hebben van microplastics?

In Leren in en over de wereld lees je hoe je als leerkracht doelen en inhouden uit het bovenbouwcurriculum zinvol kunt verbinden aan betekenisvolle praktijken en kwesties die er toe doen. De leerkracht speelt een belangrijke rol. Leertrajecten worden samen met de groep opgebouwd. De ideeën en vragen van leerlingen worden serieus genomen, waardoor de kansen op brede en diepe leerresultaten toenemen. In dit boek vind je theoretische onderbouwingen en praktische handvatten voor deze aanpak.

Dit boek is een inspiratiebron en handboek voor (aankomende) leerkrachten, interne en externe begeleiders, docenten, nascholers en directies die verbetering van het onderwijs aan oudere leerlingen belangrijk vinden.

 

Categorie:

Beschrijving

 

Extra informatie

Auteur

Lorien de Koning (redactie)

Uitgever

Van Gorcum, Assen

Blijf op de hoogte van nieuws